İçeriğe geç

Pretotip

Pretotip ifadesi ile ben yeni tanıştım. Hatta prototip değil miydi bu dedim kendime. Biraz daha detaya girince şekillendi. Pretotip, prototipten önce oluşan ( oluşması gereken ), işlemlerin nasıl olacağına dair bilgi veren genelde görsellerden oluşan çalışma diyebilirim. Pretotip versiyonunda bazı özellikler çalışmayabilir.

Pretotipin avantajı hızlı ve ucuz bir versiyonu oluşturarak öğrenmeyi hızlandırmak, fikrin geçerli olup olmadığını doğrulamayı sağlar. Pretotip kavramı edindiğim izlenime göre girişimcilikte yoğun olarak kullanılıyor ve sonuca olan etkisi oldukça yüksek (aşağıdaki görselde grafik olarak görebilirsiniz ).

Peki bu yöntemi kullanmak için sadece girişimci mi olmak gerekli, ya da girişim projesi mi olmalı? Tabi ki hayır. Pretotip yöntemini duyup biraz araştırdıktan sonra bende oluşan ana fikir ile yaşadığımız bir sorun üzerinde bunu denemek istedim. Cin ali tasarımlarına benzer bir ekran tasarımı, birkaç parametre ile bir pretotip oluşturdum . Fikrin geçerli olup olmadığını, sorunu çözüp çözmeyeceğini görmek için paylaştım. Geri dönüşlerde tasarım haricinde olumsuz bir geri dönüş almadım ( bu mudur yani çözümün diye gülmelerini de yok sayamam 🙂 [ Gülen kişi Serhat ] ). Zaten amacım da tasarımı tamamlamak ya da sorunsuz bir ürün çıkarmak olmadığı için, ilk pretotip denemem amacına ulaştı.

Pretotip oluşturma konusunda kullanabileceğimiz bir çok araç bulunuyor. Yazımda sizlere küçük bir örnek göstermek adına https://app.moqups.com/ adresinden yararlandım. Örnek senaryo : Bir web uygulamasına ihtiyacımız var, kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılacak, ana sayfada bazı durumdaki işlerin bir raporu olacak ve buradan işlere gidebileceğiz şeklinde. yaptığım demo uygulamaya https://app.moqups.com/OFvCwUz4jx/view/page/ad64222d5 adresinden ulaşabilirsiniz. Ana sayfanın görseli aşağıdaki gibi. İlk açılan ekranda “Giriş” butonuna basıldığında ana sayfa açılıyor. Menüden “İş Listesi” ya da “Git” ifadelerine basıldığında iş listesi açılıyor.

Bu işlem yaklaşık 30 dakikamı aldı ( uygulamayı ilk kez kullandığım için yorumu size bırakıyorum ). Fikrimizi anlatmak ya da bizden istenilenleri somutlaştırmak için pratik bir yöntem.

Bu örnekten yola çıkarsak, bu isteğin gerçekleşmesi için uygulamayı geliştirmek, tasarımını yapmak veri tabanı yapısı, yayınlanacağı sunucusu vs 5 ay sonra somut hale geldiğinde ortaya çıkan ürüne ait duyacaklarımızı hızlı bir şekilde duymak işlerin başarı oranını arttıracak. Revizyonları daha kolay hale getirecek . Müşteri istediğinin işlemsel olarak doğru/yanlış anlaşılma durumuna daha hızlı erişip kararlarını değerlendirecek. Müşteri ya da girişimci açısından fikrin/isteğin geçerli olup olmadığına da hızlı ve düşük bir maliyette teyit etmiş olacak.

Son olarak karıştırılan iki kavramın cevap verdiği sorular aşağıdaki gibi.

PretotypingPrototyping
bununla ilgilenir mi?yapabilir miyiz?
beklediğimiz gibi kullanılacak mı?beklendiği gibi çalışacak mı?
kullanılmaya devam edecek mi?nasıl ucuza üretebiliriz?
bunun için para verirler mi?ne kadar hızlı yapabiliriz?
Kategori:GenelUygulama Geliştirme

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir