İçeriğe geç

Değişim

Değişim kelime anlamı olarak ” Bir zaman dilimi içindeki değişikliklerin bütünü ” anlamına gelmektedir.

Değişimin hayatımızda vazgeçilmez bir yeri bulunuyor. Heraklitos diyor ki ” Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir”. Zaman içinde aldığımız eğitim yönetimleri, üretim sistemleri, yaşam tarzımız, beslenme şeklimiz değişiyor. Bu değişimlerin bazıları planlı, kontrollü oluyorken bazıları da zorunlu ve aniden oluyor.

Planlı ve kontrollü değişim sürecini yönetmek ve farkındalığı arttırmak için, aldığım bir eğitimdeki ve bu paralelde okuduğum bir kitaptaki iki yöntemi birleştirerek anlatacağım.

Bu yöntemi iş ya da özel hayatınıza uygulayabilirsiniz.

İlk olarak kendimize bir hedef belirliyoruz ( X üniversitesindeki Y bölümünü kazanmak, kariyerimde A pozisyonunda B pozisyonuna yükselmek, ev işlerine yardım eden bir eş olmak 🙂 gibi ).

İkinci adımda, hedefimize ulaşmak için nelere sahip olmalıyız . Hangi seviyede . Sahip olmalıyız ifadesini biraz detaylandırmam gerekirse, bu hiç sahip olmadığımız anlamına gelmiyor. İstenen seviyede sahip olabiliriz ya da sahibiz ama istenen seviyede değiliz. kritik olan bu bölümde kendimize 8 madde belirliyoruz ve bunlara objektif değerler veriyoruz. A dan H ye maddelere 1-10 arası bir not veriyoruz. Sonra bu maddeleri bir çembere taşıyoruz, çemberin dış çizgisi her şey 10 üzerinden 10 gibi. sonra her madde için verdiğimiz notları buraya taşıyoruz ( mavi renkli bölümler ). Bu çemberi düşündüğünüzde düz bir yolda sizce konforlu bir şekilde yoluna devam edebilir mi? hadi o zaman bu çemberi konforlu bir şekilde yoluna devam eden bir duruma getirelim.

Üçüncü adımda gelişme açık gördüğümüz iki maddeyi belirliyoruz. Yukarıdaki resme göre B ve F yi seçmek anlamlı geliyor. Bazen bu seçimi yaparken bir değeri yukarı taşıdığınızda bağlantılı olarak yükselebilecek olan maddeler karşımıza gelebiliyor. O zaman bunlarda 1 tanesini seçip diğerini otomatik yükselmeye bırakıyoruz. B ve F yi kaça yükseltmeliyiz, bu yine size kalmış, kendinizi en iyi tanıyan sizsiniz. Ulaşabileceğiniz gerçekçi bir hedef koymak önemli. Örneğin bu adımda her ikisini de 6 ya yükseltmek olsun.

Gelin bunu bir proje haline getirelim. Kapsam : B ve F. Hedefimiz B yi 4 ten 6 ya, F yi de 5 ten 6 ya yükseltmek. Zaman : 3 ay ( zaman dilimini projenize göre en iyi siz belirleyebilirsiniz ). Maliyet : Hedefinize ulaşmak adına eğitim, kaynak satın alma vs gibi adımlar var ise bunların bütçelerini dahil edebilirsiniz.

Artık hedefimize ulaşmak için gerekli olan etkinliklerimizi belirleyebiliriz. Bu etkinlikler, uyguladığımızda hedefimize ulaşmak için gereli olan ve düzenli olarak yapmamız gereken başlıklar. Bu etkinlikleri aşağıdaki gibi bir tabloya dönüştürebiliriz. Her günün sonunda her etkinliğe 1 ile 10 arasında bir değer veriyoruz ( bu kontrolü bir arkadaşınıza da yaptırabilirsiniz ) . Bu kontrol sayesinde gelişimimizi gözlemleyebiliyoruz, yolunda gitmeyenleri ara değerlendirmeler ile olması gereken hale getirmek için neler yapabileceğimizi görmüş oluyoruz. Aşağıdaki listede ABC gibi sürekli 0 giden etkinlikler günün sonunda gerekli olmayan bir madde olarak karşımıza çıkıyor ya da motivasyon sorununa bağlı üzerinde durmadığımız bir başlık oluyor. Diğer maddeleri birer alışkanlık haline getirdiğimizde bu madde özelinde durabilirsiniz.

Son olarak, belirlediğimiz hedef zamanda hedeflerimizi kontrol ediyoruz. Fakat buradaki önerilerden bir tanesi de daha kısa süreli olarak yukarıdaki etkinikleri iki haftalık değerlendirme süreçlerinde kontrol etmek. Çünkü süre uzun tutulduğunda araya giren riskler artıyor. Bu riskleri en aza indirmek yada çıkan riskler için önlem almak için yakın zamanlı değerlendirmeler önem taşıyor.

Şu anda da böyle bir değişim sürecinin içinde bulunuyoruz. Koronavirüs hastalığı (COVID-19) ‘na bağlı olarak zorunlu olmayan meslek dalları ve şirketler evden çalışma modeline geçti/geçiyor. Buna bağlı olarak da bir değişimin içerisindeyiz. Bu değişimi yönetebilirsek, daha hızlı ayak uydurabileceğimizi düşünüyorum. Okuduğum bazı yazılarda bu değişim, Mavi-beyaz yakaya 0 isimli yeni bir yaka kavramını da hayatımıza dahil ediyor. Bu yakanın beklentileri, değerlendirilmesi ve çalışma modeli çok farklı.

Kategori:Genel

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir